Casas de fusta: entremat lleuger i pesat

Cases de fusta: Entremat lleuger i pesat

Com a defensors fidels de la fusta i professionals en la seva construcció, sabem que la construcció entramada és un sistema de construcció pràcticament universal gràcies a les seves qualitats arquitectòniques i els seus avantatges relacionats amb la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la salut.

La fusta és un material d’origen vegetal que, a més de ser sostenible amb el medi ambient, ofereix una gran varietat d’avantatges per a la construcció d’habitatges. La fusta és l’únic material biodegradable, natural i renovable que es pot utilitzar a la construcció. La seva llarga durabilitat i el baix cost fan que sigui la millor opció per a la construcció de llars i, en aquest cas, la construcció d’entramats, a més de ser un aïllant tèrmic molt eficaç.

La calidesa de la fusta a la llar

A la recerca constant de l’harmonia i l’elegància a la llar, l’elecció de materials hi juga un paper fonamental. La fusta, amb la seva calidesa i versatilitat, és un component perfecte per crear ambients acollidors i d’un estil atemporal.

Des de Pallars Fustes volem destacar diverses opcions de decoració amb fusta per a interiors que donaran a casa teva aquesta calidesa i aquest toc distintiu i elegant tan característic d’aquest material, des de revestiments de parets fins a mobles a mida o elements individuals de decoració.

Què és un entramat?

El terme “entramat” fa referència a l’estructura bàsica d’un edifici, que consisteix en un sistema de bigues, columnes i altres elements que suporten la càrrega i distribueixen les forces dins de l’estructura.

Per tant, l’entramat és un sistema de construcció que consisteix a crear una base sòlida sobre la qual s’erigeix ​​un habitatge o edifici, és a dir, la base de l’edificació. De vegades, aquesta estructura està formada per fusta, a partir d’una selecció de mides i gruixos variats que s’uneixen entre si, aconseguint compondre una estructura sòlida i molt estable, independentment del tipus d’entramat i els tipus de fustes que s’utilitzen per a cada un.

La diferència entre un “entramat pesat” i un “entramat lleuger” rau en la naturalesa i el pes dels materials utilitzats en la construcció d’aquesta estructura, ja que, depenent de les necessitats de la construcció, s’utilitzarà el tipus de fusta més adequat. Per això, per tant, també influeix en el pes de cada construcció.

Sistemas d’entremat de fusta

Entremat pesat

L’entramat pesat és un sistema de construcció utilitzat principalment per a bases de grans edificis, la diferència de l’entramat lleuger, aquest forma únicament l’estructura, per la qual cosa el tancament s’ha de completar amb altres materials complementaris. Sovint, com que la fusta de l’entramat pesat és d’excel·lent qualitat i visualment agradable, es deixen parts visibles que poden formar part de la decoració de la llar, com ara columnes, parets o sostres.

En tractar-se de fustes més grans i gruixos, no cal que estiguin tan a prop les unes de les altres per aconseguir una estructura estable i fixa. Amb aquest tipus d’entramat pesat es poden crear estructures de fins a 6 plantes d’alçada.

El cost de fabricació de l’entramat pesat és més elevat. Això és perquè la fusta massissa que forma l’entramat pesat té un cost més gran en comparació a altres tipus de fusta que s’usen en l’entramat lleuger.

Pallars Fustes utilitza per a aquest tipus de construccions, fustes massisses com la fusta de castanyer i la fusta d’avet Douglas, ja que totes dues destaquen per la seva durabilitat i resistència.

Entremat lleuger

El sistema d’entramat lleuger destaca pel seu menor pes per metre quadrat a l’estructura, ja que les fustes utilitzades acostumen a pesar menys i a col·locar-se més a prop les unes de les altres. 

Els espais entre les fustes se solen tancar amb taulers de fusta, permetent així augmentar considerablement el nivell d’aïllament tèrmic. Gràcies a aquest aïllament de fusta, s’aconsegueix que els hiverns no siguin tan freds i els estius tan calorosos. Pots saber més sobre l’aïllament tèrmic de la fusta al nostre bloc “relació entre la fusta i la calor“. 

A la construcció dels entramats lleugers destaca la rapidesa de construcció, ja que no requereix repòs de l’estructura perquè es fixi, es tracta d’una construcció en sec. Un altre avantatge del sistema d’entramat lleuger és que ofereix una major rendibilitat de l’espai. L’estructura, en ser més lleugera i no requerir un gruix més gran de la fusta, ocupa menys espai que l’entramat pesat. Aquesta permet que els habitatges construïts a partir d’un entramat lleuger només perdin un 15% de les dimensions de la superfície, per la qual cosa les estances poden ser més grans. A més, hi ha la possibilitat de dissenyar sostres alts, aconseguint crear una sensació de més amplitud i lluminositat a l’habitatge.

Un altre avantatge dels entramats lleugers és el cost de fabricació, ja que és menor que el d’altres tipus de construcció i que el dels entramats pesants.

Els tipus de fusta utilitzats a Pallars Fustes per als entramats lleugers són principalment la fusta de pi, la fusta d’avet i la fusta de cedre. L’elecció del tipus de fusta que cal fer servir en la construcció d’entramats varia segons el tipus de preferència i les necessitats.

Tant l’entramat lleuger com l’entramat pesant són sistemes de construcció menys propensos a la humitat en comparació amb altres tipus de construcció d’habitatges. La fusta utilitzada se sotmet a tractaments específics per assegurar-ne la durabilitat i la capacitat de resistir tant al foc com als insectes. Aquest enfocament disminueix significativament les probabilitats de fer front a problemes relacionats amb la humitat als habitatges.

Pallars Fustes, amb els seus programes de disseny real en tres dimensions i els seus enginyers, calculistes de gran experiència, aconsegueix arribar al mil·limètric detall de cadascun dels entramats lleugers i els entramats pesants de fusta abans de la seva construcció.

Per a més informació truqueu a l’872.029.065 o escrigui a comercial@pallarsfustes.com
Contacta

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us respondrem, més aviat.