Si llegeixes aquest blog l’únic que trobaràs és fusta. I és que ens apassiona!
Avui, en un mini viatge virtual, venim a presentar-vos les construccions de fusta més interessants del món. Us sorprendran positivament i segur que us fan replantejar comprar una senyora casa de fusta.
Raons per les quals apostar per la fusta
1. És resistent, duradora i reciclable
La casa de fusta més antiga, Schwyz (Suïssa)
Aquesta centenària casa de fusta de dues plantes es va construir el 1287 i ha sigut habilitada fins no fa molt (1980). Aquesta casa de 700 anys, havent-hi sobreviscut a pluges, vents, als seus inquilins i fins a un incendi, ara exerceix com a museu per a la seva ciutat, Schwyz. Podem dir amb gran certesa que el fuster encarregat va fer un magnífic treball perquè s el seu objectiu era que la casa fos resistent i que perdurés en el temps ho ha aconseguit amb honors.
Saps com van analitzar l’edat de la casa? Amb la dendrocronologia, una tècnica que observa les estries de l’arbre. Si tallem un arbre horitzontalment veurem que el tronc té gravat uns anells o cercles, cadascun correspon a un any i amb´poden donar informació de si va haver-hi séquia o va ser un any prolífer.
Temple Horyu, Ikaruga (Japó)
És per exclusiva l’edifici de fusta més antic del món. Té ni més ni menys que 1.414 anys, ja que es va inaugurar en el 607 dC. Aquest temple budista japonès batejat amb el nom Horyu Gakumonji (Temple de l’Ensenyament de la Llei Florent) va ser nomenat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1993.
Durant tot aquest temps, el temple ha patit diverses adversitats i transformacions com pe exemple la caiguda d’un llamp que va obligar a reconstruir-lo. Per això, només es conserven un 15% o 20% dels materials originals.
Pont de U Bein (Birmania)
El pont de U Bein és una petita meravella a prop de la ciutat Amarapura que travessa el llac Taung Thaman. Aquest pont de vianants posseeix el títol del pont de fusta de teca més llarg del món. Va ser construït en el 1850 a més d’atracció turística ha permès salvar el llac.
2. No tenen res a envejar als gratacels
Edifici Forté, Melbourne (Austràlia)
El destronat “edifici de fusta més alt del món” del 2013 compta amb 10 plantes 23 apartaments. Està situat al port Victòria de Melbourne i és sens dubte una opció més sostenible que els edificis amb estructura d’acer, ja que està fet de fusta contralaminada té menor petjada de carboni. La seva sostenibilitat no es queda només en utilitzar estructures de fusta, sinó que han recorregut a diferents materials per estalviar en energia i millorar l’eficiència energètica. Per exemple, el formigó que té un major contingut en cendres, la il·luminació LED amb sensors de moviment, magatzem per l’aigua de pluja, sistema de calefacció/refrigeració amb tecnologia inverter… Tot un luxe de la innovació en sostenibilitat.
Torre Mjøstårnet
La torre Mjøstårnet es va convertir en l’edifici de fusta més alt del món el març del 2019 quan es va acabar la seva construcció. Va desbancar al seu rival The Tree situat a Bergen (Noruega) amb 85,4 metes font als 53 metres noruecs, és a dir, Mjøstårnet és 30 metres més alt.
A més, va ser dissenyat per Moelven i la torre compte amb 18 pisos que inclouen tant oficines com espai residencial i un hotel. Moelven va emprar una tècnica d’assemblatge completament nova i no provada i va dotar a l’edifici de bones mesures de seguretat conta incendis. Convertint-lo així, en un dels edificis més segurs al llarg del llac Mjøsa i pot suportar inclús un extens incendi.
Segons Even Andersen, assessor d’incendis de Sweco Norge As, l’edifici de fusta és molt més segur que un edifici corresponent amb una estructura tradicional d’acer i formigó.
En New Nordic Heights pots visualitzar el procés de construcció de l’edifici.
3. Es pot modelar com vulguis
Església de Kizhi Pogost, Lago Onega (Rússia).
La majoria de persones quan pensen en construccions de fusta pensen en “la casa de l’arbre” però la fusta és un material que es pot modelar al gust, a més de reciclable. Per si no ens creieu, mireu aquesta església ortodoxa, sobren les paraules.
Kizhi Pogost és una construcció de fusta que data del segle XVII està situada a l’illa de Kijí (Llac Onega, República de Carèlia, Rússia). És una construcció d’ensomni que segur que et recorda als contes de fades. Una meravella de fusta.
Sunny Hills, Tokio (Japó)
Aquesta és una opció més moderna. Sens dubte, una de les estructures de fusta més originals del món. Ha sigut dissenyada per Kengo Kuma, un arquitecte japonès. Sembla una espècie de rusc, un niu d’ocell o una cesta de bambú, però, en realitat, és una tenda flagship de la marca Sunny Hills, especialitzada en pastís de pinya.
Metropol Parasol, Sevilla (Espanya).
Espanya tampoc es queda enrere. Aquesta magnífica construcció de fusta està dissenyada per l’arquitecte alemany Jurgen Mayer-Hermann. Situada a la Plaza de la Encarnación de Sevilla cobreix un bar, un restaurant i un museu. Espectacular!
La llista podria seguir, però ja ha quedat clar, no? Les construccions de fusta són el mateix que dir: durabilitat, sostenibilitat i modernisme.
Contacta con Pallars per construir la casa dels teus somnis.