L’origen de la Proporció Àuria

L’origen de la Proporció Àuria

També anomenada com a raó àuria o proporció divina, la proporció àuria ha estat sempre present a l’univers, la natura i més concretament a les matemàtiques, i una mica més confús és el seu origen ja que no se sap amb exactitud quan i qui la va començar a usar.

El que sí que sabem és que a l’arquitectura es va començar a utilitzar a l’antic Egipte ia la Grècia clàssica.

L'origen de la proporció àuria

Artistes pioners

Phideas, reconegut escultor i matemàtic grec, va ser pioner en l’estudi i la implementació de la proporció àuria en algunes escultures del Partenó.
Més tard Plató, a la seva obra Timeo va considerar que la proporció àuria era la relació matemàtica més vinculada a la física del cosmos i la clau més gran per poder arribar a entendre-la.

Va ser Euclides qui finalment va escriure i va definir per primera vegada la secció àuria a la seva obra Elements de la Geometria.

Encara que aquesta ja era coneguda a les matemàtiques de l’Índia, Leonardo Fibonacci, va ser qui va descobrir les propietats matemàtiques d’aquesta successió numèrica a occident.

Altres artistes influents

Alguns artistes renaixentistes feien servir la Proporció Àuria sovint en les seves pintures i escultures per assolir la bellesa, l’equilibri i l’harmonia. També Leonardo da Vinci la feia servir per definir les proporcions fonamentals de la naturalesa.

El terme Phi no va ser definit fins al segle XX, a les mans del matemàtic Mark Barr qui va usar la lletra phi (Φ) per designar la proporció àuria. Durant el segle XIX al nombre d’or se l’identificava com a ταυ (Tau), fins que Mark Barr li va donar el nom de Phi Curiosament, Phi és la primera lletra de Phidias, que va fer servir aquesta proporció en les seves escultures de la Grècia Clàssica. També equival a la lletra F a l’alfabet grec, primera lletra de Fibonacci. Casualitat?

Proporció àuria

Si creus que la proporció àuria va amb tu, no dubtis a revisar el nostre bloc, on podràs aprendre més sobre aquest tipus de contingut i molts més. Perquè som amants de l’arquitectura, la natura i el coneixement! Contacta amb Pallars Fustes.

Per a més informació truqui al 872 029 065 o escrigui a comercial@pallarsfustes.com
Contacta

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us respondrem, el més aviat.

Obrir xat
Hola 👋
Et podem ajudar?