L’efecte de la lluna en la fusta

L’efecte de la lluna en la fusta

Es coneix que l’estat de la Lluna té efectes sobre les marees, però sabies que també ho fa sobre la fusta? En el següent article, parlarem sobre aquest curiós i poc coneguda dada.

Segons el coneixement tradicional, les fases lunars determinen la qualitat de la fusta. Pel que es creu que en determinats dies en què la Lluna té un estat concret, és el millor moment per a tallar els arbres, obtenint com a resultat una fusta de major qualitat.

Això va estretament relacionat amb la saba natural que es troba a l’interior dels arbres i el moviment circular que realitza des de les branques a les arrels passant pel tronc. La fase lunar determina en què parteix d’arbre es concentra aquesta.

La saba, la lluna i la qualitat de la fusta

La saba és una espècie de líquid que es troba a l’interior dels arbres. Es compon principalment de sucres i midons, sent la seva funció bàsica nodrir les cèl·lules d’algunes plantes.

Sabent que el moviment de la saba va estretament relacionat amb la fase lunar, ens preguntem Quan és el millor moment per a tallar la fusta?

Segons afirmen els professionals del sector, el millor moment per a tallar l’arbre i obtenir fusta de la millor qualitat, és quan la Lluna està en fase de lluna nova i quart minvant. Això es deu al fet que, en aquests moments, la saba es concentra en les arrels, provocant llavors que el tronc tingui menys líquid i, per tant, menys humitat. Aquest és el millor moment per a tallar els arbres que s’usaran per a la construcció, ja que la seva fusta resultarà més uniforme i duradora.

A més, fusters, ebenistes i forestals confirmen que encara és millor moment per a talar i obtenir la millor fusta, durant la lluna minvant de gener i febrer, ja que per a aquestes dates determinades el fred i la poca llum ajuden a contreure la saba de l’arbre. Pel que es produeix un assecat de l’arbre sigui més ràpid de l’habitual.

L’assecat de la fusta

D’altra banda, el procés d’assecat i contracció de la fusta són fonamentals, ja que determinen el pes de la fusta en estat sec i amb això, les seves característiques tècniques més importants.

Els científics, en aquest sentit, han descobert que l’albura, la part més rica en aigua, de la fusta talada durant la Lluna nova perd menys aigua i, com a conseqüència, el tronc és més pesat. Aquesta fusta és llavors més bona per a determinades aplicacions.

Per a més informació truqueu a l’872.029.065 o escrigui a comercial@pallarsfustes.com
Contacta

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us respondrem, més aviat.