Impactes ambientals que provoquen els edificis no sostenibles

El formigó, el material més utilitzat en la construcció

Avui dia, el material estructural més utilitzat a tot el món per a la construcció és el formigó. Els seus beneficis emmascaren perillosos impactes ambientals, tant per al planeta com per a la salut humana. Per tant, desde Pallars Fuestes us volem explicar els impactes ambientals que provoquen els edificis no sostenibles.

Aquesta substància està composta principalment per ciment, àrids i aigua. En quant a la fabricació del ciment, és el responsable del 7% de les emissions de CO₂ a l’atmosfera a nivell mundial. I, a diferència de la fusta que presenta un balanç neutre en consumir menys energia, la seva fabricació consumeix enormes quantitats d’ella. Així mateix, és la segona indústria que més contamina l’aire a nivell global per producció de pols.

Encara que tingui un impacte tan negatiu en el medi ambient, encara no és possible plantejar la seva substitució total ja que no existeix una alternativa viable. No obstant això, una gran millora per al sector és que el binomi ciment-formigó disminueixi la seva presència en la construcció i cedeixi part del seu mercat a materials amb millors credencials ambientals, com és el cas de la fusta.

Impactes ambientals que provoquen els edificis no sostenibles

Pel que, els impactes ambientals que provoquen els edificis no sostenibles són:

  • 35% de les emissions de CO2
  • Més del 40% del consum energètic
  • Més del 30% de l’ús de materials i generació de deixalles

Com combatre el canvi climàtic?

A més dels materials estructurals, en la construcció s’utilitzen multitud de productes amb problemes semblants de cara al medi ambient, per exemple, l’acer, sent el segon material més contaminant després del formigó, el maó, la ceràmica, l’acer i l’alumini.

Per a poder combatre el canvi climàtic des del sector de la construcció és necessari un canvi de model i un increment en l’ús de productes menys contaminants i que requereixin menys energia en la seva fabricació.

En el Reglament Europeu de Productes de la Construcció (UE 305/2011) entre els seus requisits essencials es troba l’ús sostenible dels materials. D’aquesta manera, imposa un nou model de construcció sostenible, verd, amb baixes emissions de CO₂ i amb eficiència energètica.

Com va dir l’arquitecte Alex de Rijke, “L’acer va ser el material de construcció del segle XIX i el formigó del segle XX. La fusta serà el del segle XXI.”

En aquest nou model, els arquitectes i decoradors que aposten per la construcció sostenible, el tenen clar: millor amb fusta.

Per què la fusta?

No sols les empreses del sector afirmen que la fusta és preferible a altres materials, sinó també ho corroboren grups conservacionistes com a WWF i Greenpeace.

Els dos grups asseguren que la fusta és un bon material ja que és un recurs natural que pot ser reutilitzat i reciclat. A més, la seva producció i eliminació no contamina. I, finalment, avalen que quan la fusta procedeix d’un bosc ben gestionat i porta un certificat forestal exigent com el FSC, la fusta és sens dubte el material més ecològic enfront d’uns altres el procés de fabricació del qual i eliminació consumeix molta energia i és contaminant.

Si desitges més informació, no dubtis a contactar amb nosaltres! Telefona’ns al 872 029 065 o escriu-nos a comercial@pallarsfustes.com

Contacta

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us respondrem, més aviat.

Equinocci de Primavera