Dia Internacional contra els Monocultius d’Arbres

DIA INTERNACIONAL CONTRA ELS MONOCULTIUS D’ARBRES

Quan es parla dels monocultius es fa referència a les plantacions de grans dimensions de tan sols una espècie, els quals es reguen amb uns mateixos patrons i mètodes de cultiu que plasmen una autèntica similitud genètica.

Avui és 21 de setembre, Dia Internacional de la Lluita contra els Monocultius d’Arbres, en el qual organitzacions, xarxes i moviments socials lluiten per la detenció d’aquest tipus de plantacions d’arbres des de 2004. Amb motiu d’aquest dia de resistència, des de Pallars Fustes volem fer especial èmfasi.

Els monocultius es poden trobar especialment en els cultius d’eucaliptus, de pi, de plantacions de cereals, soja, canyes de sucre, blat de moro i un gran nombre de cultius als quals estem molt habituats.

En aquest article pretenem posar llum tant als avantatges com als desavantatges dels monocultius, perquè el lector pugui entendre les reivindicacions que es duen a terme durant el 21 de setembre i que pugui tenir una opinió fonamentada al respecte.

AVANTATGES

  • És un mètode molt eficient per a la producció a gran escala. Sobretot s’estalvia temps, ja que la producció massiva de productes agrícoles és ràpida.
  • Es tracta d’un sistema ideal per aquells aliments bàsics que es necessiten en grans quantitats i a preus baixos.
  • La mà d’obra necessària és escassa pel fet que els monocultius necessiten pocs treballadors per unitat de superfície a causa de la seva creixent utilització de maquinària.

DESAVANTATGES

  • Alguns monocultius poden provocar una degradació de la terra, ja que alguns cultius absorbeixen els nutrients més imprescindibles per la terra. Amb altres paraules, el sòl pateix un desgast dels nutrients i a llarg termini pot provocar l’erosió.
  • Es pretén aconseguir la major quantitat produïda amb el mínim cost i en el menor temps possible. A causa d’aquest fet, es trenca la diversitat natural de bosc.
  • Com que es trenca la diversitat dels conreus, pot produïr-se un augment en la dispersió de malalties i plagues.
  • Juntament amb la nul·la diversitat dels cultius,  l’hàbitat de molts animals també es veu afectat. A més, s’empren elements químics per acabar amb els insectes i les plagues que apreixen.
  • En cas de sequera, el risc de tenir grans pèrdues potencials és molt gran;  els agricultors de que utilitzen el monocultiu, només tenen un producte.

A Pallars Fustes, apostem per un futur sostenible i respectuós amb el seu ecosistema.

Monocultius

Contacti amb Pallars Fustes per saber tot allò que fem per aconseguir un planeta millor!

Per a més informació truqui al 872 029 065 o escrigui a comercial@pallarsfustes.com
Contacta

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us respondrem, més aviat.