Factors a tenir en compte a l’hora d’iniciar un projecte amb fusta

Què haig de tenir en compte a l’hora de realitzar un projecte amb fusta?

Si estàs pensant a realitzar una obra o projecte amb fusta, coneix aquests consells i consideracions abans de posar-te a la feina.

En realitzar un projecte amb fusta, hi ha diversos factors clau que has de tenir en compte per a assegurar la durabilitat, funcionalitat, seguretat i estètica del projecte. Aquí tens una guia amb els principals aspectes a considerar:

Selecció de la fusta correcta per al nostre projecte

Realitzar una correcta selecció del tipus de fusta és crucial a l’hora de realitzar una obra o projecte. A causa de diversos factors que afecten tant la qualitat i durabilitat de la construcció com a la seva estètica i funcionalitat haurem de realitzar un estudi previ d’obra amb la finalitat de triar la fusta més adequada segons les característiques de l’obra a realitzar.

Segons la càrrega estructural de l’obra, existeixen diferents tipus de fusta amb diferents propietats mecàniques. Algunes fustes són més adequades per a suportar càrregues pesades, mentre que unes altres són millors per a aplicacions no estructurals.

D’altra banda, hem de tenir en compte factors com la resistència a la Humitat i plagues de la fusta. Algunes fustes, com la teca o el cedre, són naturalment resistents a la humitat i a les plagues, la qual cosa les fa ideals per a ús en exteriors o en condicions d’alta humitat.

Altres factors a tenir en compte són els relacionats amb la sostenibilitat. Considera l’ús de fustes certificades per organitzacions com FSC (Forest Stewardship Council) per a assegurar pràctiques forestals sostenibles. En el nostre cas, a Pallars Fustos, totes les nostres fustes compten amb les certificacions pertinents respecte a la responsabilitat ambiental i de sostenibilitat.

Tractament i protecció per a la fusta

A l’hora de triar la fusta perfecta per a la realització d’un projecte, també s’ha de tenir en compte el seu manteniment i acabat final.

Per a la correcta preservació de la fusta, utilitza tractaments que protegeixin la fusta d’insectes, fongs i condicions climàtiques adverses. Consulta amb un professional sobre quins tractaments són els adequats per a cada tipus de fusta depenent de l’acabat que vulguis obtenir.

D’altra banda, també has de tenir en compte l’acabat final desitjat que vols obtenir. En aquest cas, aplicar acabats com a vernissos, olis o laques per a protegir i realçar la bellesa natural de la fusta són la millor opció. Coneix abans el tipus de fusta emprat per a saber quins vernissos i altres acabats són aptes per a aplicar.

Disseny i planificació del projecte

Comptar amb un disseny previ de l’obra realitzat per arquitectes i professionals de la fusta, és important per a tenir en compte uns certs factors a l’hora de triar la fusta correcta per al projecte.

S’ha de valorar que la fusta pot expandir-se i contreure’s a causa dels canvis d’humitat i temperatura pel que, en el disseny s’han de tenir en compte les juntes d’expansió adequades, per a garantir l’estabilitat de l’estructura. Planifica, també, les unions i connexions perquè siguin sòlides i estèticament agradables. Considera l’ús de tècniques tradicionals com a encaixos o mètodes moderns amb ferratges i caragols.

En la planificació de l’obra també s’han de tenir en compte les càrregues i estructures, anteriorment esmentades. Hem d’assegurar que les estructures de fusta puguin suportar les càrregues previstes, incloent-hi càrregues vives i mortes. Aquest és un aspecte clau a l’hora de triar la fusta correcta per a la construcció.

Normatives i regulacions de les construccions amb fusta

Com tot projecte o obra, les construccions amb fusta també han de seguir i estar a l’ordre de les legislacions actuals. Aquest aspecte, pot influir a l’hora de triar el tipus de fusta que s’utilitzarà, per exemple, respecte la seguretat contra incendis. La fusta ha de complir amb les normatives de seguretat contra incendis, per la qual cosa, si fos necessari s’hauran d’incloure tractaments ignífugs. Consulta amb professionals de la fusta, per a conèixer els tipus existents i les seves aplicacions.

Sostenibilitat i eficiència energètica

Com hem comentat en altres blogs com “La relació entre la fusta i la calor”  la fusta compta amb bones propietats d’aïllament tèrmic i acústic. Aprofita-les en el disseny del teu projecte amb fusta per a millorar la seva eficiència energètica. Depenent del tipus de fusta seleccionat, obtindràs uns nivells o altres d’aïllament tèrmic, un factor decisiu, a l’hora de triar el tipus de fusta que s’utilitzarà.

Estètica de la fusta

Finalment, i possiblement el factor realment decisiu a l’hora de triar una fusta o una altra per al nostre projecte són les seves característiques estètiques.

La fusta ofereix una àmplia varietat de textures i colors naturals, a més de, com hem comentat anteriorment, la possibilitat d’aplicar tractaments per a modificar l’acabat final. Considera com aquestes característiques s’integren en el disseny general del projecte per a triar el tipus de fusta que vulguis emprar, tenint en compte la seva textura i color.

La Integració amb altres materials de l’obra també determinarà el tipus de fusta a triar. Combina la fusta amb altres materials com a vidre, metall o pedra per a aconseguir un disseny equilibrat i modern.

En conclusió, realitzar una obra o projecte amb fusta requereix una acurada planificació per part de professionals de la fusta i la consideració de factors específics per a garantir el seu èxit. En seleccionar els materials adequats, tractar la fusta correctament i dissenyar amb precisió, obtindràs estructures de fusta duradores i sostenibles.

Tens un projecte en ment? Si necessites assessorament de professionals de la fusta no dubtis a posar-te en contacte amb l’equip de Pallars Fustes. Sent la tercera generació de professionals en el sector, oferim solucions en projectes integrals amb fusta.

Descobreix més sobre les nostres solucions en arquitectura amb fusta i construcció a la nostra web!

Per a més informació truqueu a l’872.029.065 o escrigui a comercial@pallarsfustes.com
Contacta

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us respondrem, més aviat.

Sostenibilitat a Pallars - Accions sostenibles