La certificació sostenible

En l’actualitat, cada vegada s’està emprant més l’Arquitectura Bioclimàtica a causa de factors com el canvi climàtic, l’esgotament de les reserves combustibles fòssils i la necessitat de dur a terme un millor ús dels recursos energètics. No obstant això, encara no existeix una definició totalment acceptada a nivell global de “edifici o construcció sostenible”. Per això, des de Pallars Fustos, volem desenvolupar en profunditat el tema de la certificació sostenible.

Com s’avalua i certifica la construcció sostenible?

La certificació sostenible té una avaluació complexa perquè els edificis incorporen una gran quantitat de materials i sistemes.

En primer lloc, cal destacar que no es poden comparar els materials o productes de forma aïllada, ja que el seu pes mediambiental és diferent en funció del sistema constructiu. Amb la qual cosa, els sistemes constructius han de ser comparats quan estan complets i acabats.

Actualment els sistemes de certificació els realitzen institucions privades i la majoria d’elles són avaluacions voluntàries. A més, la majoria dels codis d’edificació no les recullen al no disposar d’una normativa.

Amb la qual cosa, les construccions s’avaluen de tal manera que un organisme tècnic independent analitza els diferents valors de la sostenibilitat d’aquesta, definits prèviament en el seu document tècnic. Finalment, atorga el certificat o qualificació corresponent.

Els sistemes de certificació de construcció sostenible més implantats

Els principals sistemes de certificació són els següents:

 • BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology)

Establert des de 1990 per Building Research Establishment (BRE) és el mètode més antic per a avaluar, qualificar i certificar la sostenibilitat dels edificis i construccions.

Utilitza mètriques i indicadors de sostenibilitat amb una base científica que cobreixen una gran quantitat de problemes ambientals. Es caracteritza per avaluar l’ús d’energia i aigua, salut i benestar, contaminació, transport, materials, residus, ecologia i processos de gestió.

Els edificis es classifiquen i certifiquen en una escala de “Passada”, “Bueno”, “Molt bo”, “Excel·lent” i “Excepcional”.

 

 • BUILT GREEN (Canadà)

Creat en 1990, se centra en la construcció de residències. Està basada en una doble etiqueta, la EnerGuide, en relació temis de recursos naturals, i la Built Green, concernent en l’eficiència energètica, materials i mètodes, qualitat de l’aire interior, ventilació, gestió de residus, gestió de l’aigua i bones pràctiques comercials.

En funció del resultat de l’avaluació se li atorga una de les següents categories: bronze, plata, or i platí.

 • LEED (Leadership in Energy & Environmental Design)

El Consell de la Construcció Verda dels Estats Units (US Green Building Council) va desenvolupar i va implementar en 1993 aquesta certificació.

Es fonamenta en un conjunt de normes sobre la utilització d’estratègies dirigides a la sostenibilitat en edificis de tota mena. Durant el projecte s’incorporen aspectes relacionats amb l’eficiència energètica, l’ús d’energies alternatives, la millora de la qualitat ambiental interior, l’eficiència del consum d’aigua, el desenvolupament sostenible dels espais lliures de la parcel·la i la selecció de materials.

La certificació LLEGIU disposa de la següent escala:

 • Certificat (LLEGIU Certificate)
 • Plata (LLEGIU Silver)
 • Or (LLEGIU Gold)
 • Platí (LLEGIU Platinum)

Disposa d’una base de 100 punts; a més de 6 possibles en Innovació en el disseny i 4 punts en Prioritat regional.

 

 • WELL

El certificat WELL consta de 7 àrees d’actuació, incloent cadascuna d’elles una sèrie de mesures, algunes d’elles obligatòries i altres opcionals.

 • Aire: eliminació dels contaminants de l’aire, prevenció de la contaminació i purificació de l’aire.
 • Aigua: filtració, tractament i localització estratègica.
 • Alimentació: opcions alimentoses saludables i alimentació sana.
 • Llum: accés a la llum natural, i millora de la qualitat de la llum artificial.
 • Exercici: activitats que permetin portar una vida activa.
 • Confort: maximitzar el confort tèrmic, acústic, olfactori i ergonòmic.
 • Ment: polítiques de reducció d’estrès i millora del benestar mental i emocional.

Desitges més informació sobre la certificació sostenible? No dubtis a contactar amb nosaltres! Telefona’ns al 872 029 065 o escriu-nos a comercial@pallarsfustes.com

Contacta

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us respondrem, més aviat.