Un futur sostenible amb la fusta

Després de la fusta, l’acer va dominar l’arquitectura el segle XIX i el formigó ho va fer el segle XX. Tots dos van donar possibilitats incalculables, però què passaria si us diguéssim que la fusta pot ser el material d’aquest segle? Segurament us esteu preguntant: Com és possible que la fusta, un material que ha estat sempre present en l’edificació, ara passi a ser el material que revolucioni el segle XXI?

Tot i que sembli molt precipitat, en els últims anys la societat ha estat (i segueix estant) molt capficada en lluitar contra el canvi climàtic. És per aquesta raó que cada cop ressona més la idea de recuperar un dels materials més antics de la construcció; perquè, unit a la tecnologia actual, comença a liderar l’arquitectura sostenible.

Aleshores, ¿per què no l’hem utilitzat abans?. La fusta sempre s’ha caracteritzat per ser un material fort, net, estèticament bonic, acollidor i versàtil. El fet és que amb la tecnologia actual i amb els grans avanços que es fan cada dia en tots els àmbits; la fusta és cada cop més eficient i adaptable al món actual.

A diferència de la resta de components de construcció, la fusta és un material renovable.

Això, és degut a que el processament implica molta menys energia que a la resta de materials. En part, això es deu a que és un material compost per CO2 neutre perquè els arbres absorbeixen molt més diòxid de carboni durant la seva vida que l’emès en processar la fusta.

Amb els processos actuals, la fusta pot arribar a ser tan o inclús més forta que el mateix acer, al mateix temps que és molt més lleugera. A més, s’instal·la molt més ràpid accelerant el procés de construcció i té unes propietats tàctils i acústiques que ajuden a aïllar el soroll i la calor. Però us estareu preguntant: ¿i no pot cremar-se amb més facilitat que la resta de components? La resposta és no. De fet, la fusta pot arribar a ser més resistent al foc que el formigó i l’acer, ja que la fusta que s’utilitza per projectes arquitectònics té una gran quantitat d’humitat al seu interior que frena l’avanç d’aquest element tant devastador.

Per aquesta raó, tots i cadascun de nosaltres hem de començar a promoure aquest component tan vell perquè sigui el nostre present i el material que ens donarà un futur. Ja que la fusta és el futur de l’arquitectura sostenible, de la Terra i de la humanitat.

Contacta

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us respondrem, més aviat.